Blog

Wil jij op de hoogte blijven?

Jazeker, hou mij op de hoogte!

De super-relaxte-oh-zo-creatieve-moeder

De beginnende moeder...

Ik dacht eerder altijd dat ik een super-relaxte-creatieve-te-gekke-met-altijd-tijd-voor-de-coolste-knutsels-en-met-de-beste-materialen-moeder zou worden. Want ik verdiende immers mijn geld met het maken van leuke creatieve grafisch ontwerpen.

In 2008 werd ik voor het eerst moeder, van Sophie. Het maken van haar geboortekaartje voelde als een afstudeerproject. Het maken van de eerste traktatie op de babygroep voelde als een toelatingsexamen. En het maken van attributen voor het eerste schoolreisje werd nachtwerk. Ik schoot mijn doel totaal voorbij en de lol was ver te zoeken. Dus ik was niet de super-relaxte-oh-zo-creatieve-moeder die ik me zo had voorgesteld. Waar ging het mis? Voor wie deed ik dit?

Als beginnende moeder was ik nogal onder de indruk van andere ouders, die leken het allemaal zo soepel te doen. Ik nam het veel te serieus. Het gevoel dat alles op de meest geweldige creatiefste manier opgelost moest worden was dan ook killing.

Inmiddels ben ik 9 jaar verder en voel ik mij als moeder heel zelfverzekerd. Ik doe minder mijn best te zijn wie ik niet ben. En (dat helpt ook echt:) we leven met een stuk minder spullen. Daardoor zijn dingen rustiger geworden (in mijn hoofd en in huis). Ik hoef niet zo nodig meer op alle vlakken het creatiefst te zijn. Hierdoor zie ik nu meer van de kinderen (daar ging het tenslotte om) en op een relaxte manier gekke en leuke dingen met hun maken. En wat voor mijn werk geldt, geldt ook voor thuis: het moet vooral simpel blijven. Dus met weinig middelen en veel fantasie maken we de beste avonturen.

Wat fantasie je kan leren

Avontuur geeft je zelfvertrouwen

Als kind fantaseerde ik er op los. Ik ging helemaal op in mijn eigen belevingswereld waar ik de beste avonturen beleefde. Een geweldige uitlaatklep, ook als de dingen om je heen even niet zo gaan als je had gehoopt. Vroeger heb ik veel ruimte gehad om te fantaseren. Dit heeft me veel moois opgeleverd waar ik vandaag de dag nog veel aan heb.

Zelfvertrouwen en trots
Door te fantaseren, dingen te verbeelden, kan je anders gaan kijken. Je fantasie leert je spelen met verschillende mogelijkheden. Problemen worden dan uitdagingen, je lost ze op en bedenkt nieuwe dingen.

Voor mij is fantaseren vanzelfsprekend. Maar ik weet dat dat niet voor iedereen zo is. En ik gun iedereen die ruimte voor fantasie. Want het geeft je naast een leuke tijd ook een enorme dosis aan zelfvertrouwen en trots. Voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Het eindresultaat doet er niet toe
Laat kinderen hun eigen avontuur beleven waarin ze verwonderd raken door hun eigen geniale ideeën, verrassende creaties en geweldige oplossingen. En wat dan het eindresultaat is… dat doet er niet toe! Het avontuur geeft ze zelfvertrouwen en zorgt er voor dat kinderen trots zijn op zich zelf. En dat is toch wat we willen voor onze kinderen?

Kijken en luisteren

Ik wordt weer even een kind

Doe jij dat wel eens? Gewoon op de bank zitten, kijken en luisteren naar hoe jouw kind de wereld ontdekt met of zonder jouw hulp? Het ene kind zal je vragen om hulp of zal je een rol geven in zijn bedachte spel. Het andere kind gaat volledig op in een eigen wereld en heeft je misschien niet eens opgemerkt.

Op zulke momenten, als het mij is gelukt me helemaal los te maken van alles wat ik nog zou willen doen. En ik helemaal ‘leeg’ daar op de bank zit, dan kan de hele wereld om ons heen instorten! Want ik geniet van het spel waarin ik wordt meegenomen. Ik wordt weer even een kind.

Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik niet zomaar helemaal ‘leeg’ op de bank kan ploffen. Ik ben nogal een chaotische hamster en opruimen is niet mijn sterkste kant. Maar sinds een jaar hebben we een stuk minder spullen (met kinderen komen ook héél véél spullen). En dat scheelt! De frustratie van overal spullen is nu een stuk minder geworden.

Er is meer overzicht wat ook een groot effect op de kinderen heeft. Minder onmogelijke zoektochten door wouden van blote barbies, uitgedroogde stiften, verdwaalde dino’s, verfrommelde tekeningen en weggereden auto’s. En meer tijd om me laten verwonderen als ik ‘leeg’ op de bank zit en me mee laat slepen door wat ik hoor en zie.

Ja, ik hou echt steeds meer van minder! Zodat er meer ruimte is om me mee te laten nemen in een verhaal.

Samen knutselen is onbetaalbaar

Daar hou je geweldige herinneringen aan over

Er is niet veel nodig om te knutselen, maar toch doen wij ouders dat haast het niet meer. We zijn blij als onze kinderen even lekker bezig zijn. Het lukt vaak wel om naar ze te kijken en hen een handje te helpen als het even niet lukt. Als ouder is dat fijn. Je kunt daarvan genieten en je verwonderen over hun vondsten.

Maar écht samen knutselen, dat je samen helemaal op gaat in jullie fantasiewerelden… er zijn maar weinig ouders die dat tussen dagelijkse dingen door voor elkaar krijgen. Want het is ook lastig om helemaal vrij te zijn en op te gaan in de fantasie van je kind en die van jezelf. Maar hoe gaaf is het als jij jouw kind kunt laten verwonderen? Hoe gaaf is het om samen plannen te smeden en uit te voeren… hoe gek ze ook zijn!? Daar hou je toch geweldige herinneringen aan over?

Zelfvertrouwen en trots
Door te fantaseren, dingen te verbeelden, kan je anders gaan kijken. Je fantasie leert je spelen met verschillende mogelijkheden. Problemen worden dan uitdagingen, je lost ze op en bedenkt nieuwe dingen.

Voor mij is fantaseren vanzelfsprekend. Maar ik weet dat dat niet voor iedereen zo is. En ik gun iedereen die ruimte voor fantasie. Want het geeft je naast een leuke tijd ook een enorme dosis aan zelfvertrouwen en trots. Voor kinderen, maar ook voor volwassenen. En hoe mooi is het als je dat samen doet!?

Maak tijd en ruimte voor fantasie!
Wil jij samen met je kind fantaseren? Wil je samen iets beleven, herinneringen maken. Niets is waardevoller dan dat én… het is een unieke ervaring! Die ervaring wordt gevormd door hoe én met wie je iets hebt beleefd! Dat wil jij toch ook met je kind? Kom dan naar de workshop en ga een middag samen met je kind op knutselavontuur!

Lees hier meer en meld jullie aan!

Ontspullen

Meer ruimte voor avonturen

Samen met mijn vriend en onze 2 kinderen (5 en 8 jaar) woon ik in een klein huisje in het centrum van Utrecht. Tot vorig jaar fantaseerden wij over een verdieping op ons huis. Nou waren onze plannen groter dan het budget. Dus om toch iets te veranderen las ik tijdens de zomervakantie het boek ‘Ontspullen’ van James Wallman. Ik was meteen om! Dit gingen we doen! En zo deden we.

Op de vakantie maakte we al plannen, want waar beginnen we? Ook Sophie (onze oudste) was gemotiveerd om eenmaal thuis speelgoed en knutselspullen grondig te gaan uitzoeken. We kwamen er nog net eerder voor terug van vakantie, zo groot was mijn behoefte flink de bezem door het hele huis te halen. Het was een proces van een paar weken, tussen school en werken door, waarin we tig keer naar de kringloop en de stort zijn gereden en vrienden blij hebben gemaakt met van alles.

Meer rust
Maar het was wel een succes! Het huis werd steeds rustiger. En nu weten we wat we in huis hebben en waar alles ligt. Ook voor de kinderen werkt dat zo. We hoeven minder op te ruimen. We zijn minder vaak iets kwijt en worden ook niet meer overladen door de inhoud van een te volle kast. En… we hebben meer tijd gekregen voor wat we heel belangrijk vinden: met elkaar avonturen beleven en samen herinneringen maken.

Het moet vooral simpel blijven
Ons huis is nu dus overzichtelijk geworden. Als ik nu thuis ben heb ik minder het gevoel dat ik nog van alles moet doen. Zo kan ik ook echt meer zien van de kinderen en op een relaxte manier gekke en leuke dingen met hun maken. Ook hebben we een echte overzichtelijke knutselkast. En wat voor mijn werk geldt, geldt ook voor thuis: het moet vooral simpel blijven. Dus met weinig middelen en veel fantasie maken we de beste avonturen!