Ik schaamde me enorm!

Ik schaamde me enorm. Welke moeder doet nu zo iets?

Zes maanden geleden stond ik met de kinderen bij de knaagdierenopvang, ter oriëntatie. Daar werden wij op slag verliefd op drie reuze konijnen. ‘Die wil ik!’ Ja, het kleine meisje in mij wilde per se die konijnen in haar tuin. Dit moesten we doen! Nee, dit ging ik doen! Ondanks dat mijn lief er niet achter stond omdat we in de stad wonen en onze stadstuin grenst aan buren.

Twee weken geleden zag ik toch in dat (ook voor de relatie met mijn lief) het beter zou zijn als ze toch naar een andere plek zouden gaan. Maar ik schaamde me enorm! Welke moeder doet nu zo iets? Wie stelt haar kinderen nou zo teleur?

Maar de kinderen gingen er een stuk beter mee om dan ik zelf! Guido heeft vijf minuten heel hard gebruld en zei toen: ‘Zo, ik ga weer spelen!’ Sophie heeft een fotoshoot gehouden met de konijnen en was er toen ook klaar voor. Terwijl ik het heel ingewikkeld maakte voor mezelf door me zo schuldig en teleurgesteld in mezelf te voelen.

Met spoed heb ik een nieuwe plek voor de konijnen geregeld. Want alsof ze het hadden gehoord gingen ze vanaf ons besluit ‘s nachts zitten graven en knagen! Dan stond ik midden in de nacht in de tuin liefdevol tegen ze te fluisteren dat het toch wel heeeeel fijn zou zijn als ze stil konden zijn. Tuuuurlijk Jes!

Het was een kort en krachtig avontuur waarin drie konijnen mij hart hebben gestolen. Toch voelde ik de eerste avond zonder de drie knuffels maar mét een wijntje in onze tuin vooral de opluchting en verwonderde ik me over hoeveel ruimte we eigenlijk in onze tuin hebben! Een geweldige les voor ons als gezin dus ook. We weten nu wéér wat beter wat wel en niet voor ons werkt. Dat wil ik onze kinderen meegeven, om vooral keuzes vanuit hun hart te maken. Eerlijk te zijn naar zichzelf. Niet bang te zijn om te moeten veranderen en te blijven hangen in schuldgevoel.

 

‘In beweging vind je juist antwoorden.’ – Thijs van lindhout

 

Daar wil ik ze ruimte voor geven. Wat soms ontzettend lastig als je ze wilt behoeden voor teleurstellingen. Maar om te groeien zullen ze zelf erachter moeten komen wat wel en niet voor hen werkt. En wij, ouders, zullen ze daar de ruimte voor moeten geven, ook voor teleurstellingen dus!

 

P.s. 1 Voor wie overweegt om (reuze) konijnen in huis te halen:
Onze drie reuze knuffels (formaat stevige kat) hadden het geweldig bij ons, helemaal toen ze de hele tuin tot hun beschikking hadden. Het was zo heerlijk om te zien hoe ze rondsprongen van blijdschap, hoe ze als zachte kussentjes languit lagen te chillen en hoe de kinderen spelletjes met ze deden.

Maar eten geven en schoonmaken kwam wel op mij neer. Ik hield tot het einde vol dat dat mijn keuze was. Maar heel eerlijk was dat gedoe. En ook niet gratis. Met het voorjaar in de lucht bleek het wijs te zijn de twee dames te steriliseren, tijdens een weekje weg bracht ik ze naar de opvang en voor de zomer reserveerde ik 3 weken pension. Ik begrijp nu hoe je door een huisdier behoorlijk aan de grond kan komen te zitten als je daar voor jezelf geen grens in hebt getrokken. 

P.s. 2 Voor alle konijnenliefhebbers: klik hier voor een filmpje!

Wil je mijn volgende blog niet missen?Schrijf je dan hier in voor mijn updates